Reklama

Oprátka za osm mrtvých - Olga Hepnarová

nona (Po, 19. 11. 2012 - 13:11)

Každopádně tehdy, v sedmdesátých ltech s za jejím činem politický podtext hledal. Doba byla taková, že lidé viděli protest proti režimu ve všem, i když tam nebyl

mamut (Po, 19. 11. 2012 - 13:11)

Opravdu nevím, proč se do všeho tahá politika. Statisticky je dokázáno, že v každé společnosti (třeba i USA - případy vražedných střelců) existují jedinci, kteří nerespektují její řád, nebo mají různé patologické sklony. To, že vražedné (a dost možná sebevražedné)sklony Hepnarové nebyly odhaleny před hrůzným činem, není vina společnosti. Ano - možná doživotní pobyt na uzavřeném oddělení psychiatrie by byl jakýmsi řešením. Je otázkou, zda by to bylo co platné a jestli by to pro danou osobu nebylo horší než ta poprava. Do lidského mozku i přes věškerý pokrok stále ještě nevidíme a proto nevíme, co se tam i přes zdánlivě úspěšnou léčbu může zrodit. Falešný sentiment, pseudoromantika, nebo svádění činu na politickou situaci opravdu není na místě. Je nutno zachovat chladnou hlavu.

D (Po, 19. 11. 2012 - 12:11)

Dosti morbidní téma....> Společnost má právo zbavit se takovýchto jedinců, kteří ohrožují její zdravý vývoj. Pravo je vzdycky na strane silnejsiho. Pravo silnejsiho bylo na strane Hepnarove, kdyz, vyuzivajic momentu prekvapeni, najela tezkou automobilni technikou do nic netusicich chodcu. Pravo silnejsiho bylo i na strane komunistickeho rezimu, kdyz tento rezim Hepnarovou uredne skrtil provazem.Dulezite vsak bylo to, ze spolecnost neuspela v motivovani Hepnarove respektovat zivoty svych spoluobcanu a lpet na zivote vlastnim. Akt hepnarovskeho najeti nebyl jen aktem usmrceni nekolika spoluobcanu, ke kteremuzto usmrceni Hepnarova spolecnost pravem silnejsiho soukrome odsoudila, ale i aktem odmitnuti prace Olgou Hepnarovou, jakoz i placeni dani, ucasti na prvomajovych manifestacich, nebo i zametani, sbirani papirku a jinych odpadku v komunistickych akcich zet.

mamut (Po, 19. 11. 2012 - 09:11)

Dosti morbidní téma. Bohužel, Hepnarová nedala žádnou šanci nevinným obětem. Ano - musela být vyšinutá. Ale svůj čin provedla promyšleně - připravovala se na něj. Takže ji stihl spravedlivý trest. Společnost má právo zbavit se takovýchto jedinců, kteří ohrožují její zdravý vývoj. Na tom nic nemění fakt, že to byla docela hezká mladá holka. Snahy podat a prodat její příběh jako nějakou romantickou baladu, kde vražedkyně vystupuje s aurou mučednice, jsou pouhou literární fikcí. Nevím, jak by někteří její obhájci reagovali, kdyby přejela někoho z jejich blízkých a byla by stará ošklivá baba. Dosti planého filosofování - nechte ji spát.

D (Ne, 18. 11. 2012 - 21:11)

Hepnarova nasadila, ba nakonec svym zpusobem fakticky i obetovala, svuj vlastni zivot za to, aby dosahla krvaveho usmrceni nekolika svych spoluobcanu.Na druhou stranu, u muzu to nejednou funguje tak, ze je stat kvuli valce prinuti narukovat do ozbrojenych sil, kde jsou zase pro zmenu okolnostmi castokrat donuceni polozit svuj zivot naopak za preziti nekterych svych spoluobcanu, pocitaje v to i takove zrudy, samotne pomysleni na jejichz preziti do dalsiho dne u cloveka, ktery je zna, vyvola zvraceni. Nekteri muzi jsou navic ochotni polozit svuj zivot pro jine dokonce i zcela dobrovolne, bez jakehokoli zjevneho statniho donuceni k takovemuto kroku.Copak je patetictejsi? Polozeni vlastniho zivota v zajmu usmrceni jinych, nebo polozeni vlastniho zivota za jejich zachranu?

D (Pá, 9. 11. 2012 - 19:11)

Rad bych dnes nastolil...Verejny a krvavy byl cin Hepnarove, a symetrickym odvetnym aktem komunisticke statni moci by byla jiste jeji verejna a krvava poprava.Jiste, verejne popravy byly v te dobe nepruchodne z hlediska kulturniho, historickeho, politickeho, legislativniho, a pravdepodobne i z hlediska tehdejsich mezinarodne pravnich zavazku CSSR. To mi vsak nijak nebrani, abych s casovym odstupem komunisticky rezim nesoudil za to, ze verejne popravy blokoval.Pro inspiraci zde uvadim videozaznam popravy zastrelenim nacistickeho generala Antona Dostlera ve Spojenci okupovane Italii v prosinci 1945:https://www.youtube.com/watch?v=l-R5yOqwT7UI toto video ukazuje, ze uziti strelnych zbrani pri poprave muze byt dramatickou podivanou. Dramatickym by vsak jiste bylo nejen uziti strelnych zbrani k zastreleni odsouzeneho, ale treba i k ustreleni jeho hlavy.Co by kdo rikal na moznost verejne popravy Hepnarove ustrelenim hlavy z kulometu, umisteneho z lateralni strany v bezprostredni blizkosti touto metodou potencialne popravovane Hepnarove?

D (Čt, 8. 11. 2012 - 23:11)

Rad bych dnes nastolil zajimavy problem k dalsi diskusi. Tyka se popravy Olgy Hepnarove. Vezmeme-li jako dane, ze jeji poprave v podminkach komunisticke justice neslo prakticky zabranit, lze se tazat, jake moralni moznosti mel komunisticky rezim pro stanoveni:- zpusobu popravy;- mista popravy;- okruhu osob pritomnych pri poprave.Tesim se na vzrusujici vymenu nazoru na tuto jiste mimoradne zajimavou tematiku.

D (Út, 6. 11. 2012 - 10:11)

Bud jak bud, Hepnarova se prezentovala jako osoba apoliticka. O komunistech se, pokud vim, prilis nevyjadrovala. Pokud jde o Sovety vedenou invazi vojsk Varsavske smlouvy do Ceskoslovenska v srpnu 1968, mela udajne prohlasit, ze ji je tato udalost lhostejna. Kdyz mela v lete 1969, jako cerstve plnoleta, moznost odejit na Zapad, zustala misto toho v Ceskoslovensku. Zajimave snad trochu bylo, kdyz udajne prohlasila, ze nema nic proti narodni hrdosti, jenom lidi ze udajne nenavidi. Vuci jednomu paru svych zamestnavatelu ostatne kdysi projevila nevoli mimo jine i proto, ze spolu navzajem mluvili nemecky. V jednom z dopisu z vezeni se tez zminila o kampani na osidlovani pohranici jako prilezitosti pro jejiho pritele M. D. nechat si snad kdesi v Krusnych Horach ci na Sumave pridelit jeste nejaky volny baracek po Nemcich. Eventualni chabe sympatie Hepnarove k ideji ceske narodni vzajemnosti tedy mohly trochu souviset s jeji averzi k Nemcum a jeji percepci prilezitosti, ktere pro lidi jeji doby predstavoval odsun nemeckeho obyvatelstva, k nemuz doslo nekolik let pred jejim narozenim.

Tony (Út, 6. 11. 2012 - 09:11)

Nechte už tu slečnu v klidu spát, co tady pořád víříte, jste snad na palici? My víme dávno, co udělala, jak žila a jak za to zaplatila. Je to už dlouho, ale ani po smrti nemá její duše pokoj.

drugz robot (Po, 5. 11. 2012 - 21:11)

takže nikdo neví kdo je bastard? Tak nic? Olga sjížděla schody,zní musely bejt na sračku komoušky z fabriky. Ja takovou věc zažil z kopce i ze schodů v hamer auto u kamo. Bomba.. Doporučuji. a ještě si ňeco jela olga co nevim jako třeba ty schody?

D (Po, 5. 11. 2012 - 11:11)

Tak ono to hepnarovske najeti lze asi nazirat ve dvou rovinach: rovine soudne odvetne a rovine predatorsko-herni.Na jedne strane byla Hepnarova samospravedlivou soudkyni lidstva, ktera lidstvo odsoudila k usmrceni vice jeho prislusniku, aby pote tento svuj vlastni rozsudek hrde vykonala, a to jiste se subjektivnim pocitem nesmirneho zadostiucineni.Na strane druhe byla Hepnarova i hravym predatorem, ktera si rada s lidmi hrala - dostalo-li se ji k tomu odpovidajici prilezitosti - jako kocka s mysi (viz napr. sjizdeni autem se schodu, kdyz v nem jezdila se svymi sokovanymi kolegynemi, nebo zharsky utok na rodinnou usedlost Hepnarovych v Zabrodi). Pokud jde o onen predatorsko-herni aspekt jejiho najeti, nesmime zapomenout, ze v jeji dobe jeste neexistovaly zadne novodobe herni konzoly, osobni pocitace ci televizni prijimace uzpusobene k hrani akcnich her. V dnesni dobe by si Hepnarova mohla koupit jakkoli krvavou hru podle sveho vkusu, a likvidovat v ni mimozemstany, vojaky, ale treba i zeny, deti, starce - kohokoli a jakymkoli zpusobem, podle vlastniho perverzniho vkusu.Chtela-li ovsem Hepnarova najet nakladakem do lidi v prvni polovine 70. let v komunistickem Ceskoslovensku, musela tak ucinit v realu. Neni stoprocentne vylouceno, ze dnes by se spokojila s nejakou brutalni pocitacovou hrou. Nedivil bych se, kdyby se ukazalo, ze prave brutalni pocitacove hry jsou jednim z faktoru, ktery prispel k dramatickemu poklesu nasilne trestne cinnosti na Zapade v poslednich desitiletich.

joj (Ne, 4. 11. 2012 - 19:11)

vytvorit detske omalovanky...Zapoměli jste na puzzle s místem nehody...

Pokud by mel ne (Ne, 4. 11. 2012 - 19:11)

Faktem je, ze blahe pameti...vytvorit detske omalovanky ztvarnujici najeti Hepnarove do lidi, jeji zadrzeni, sexuologickou prohlidku, lesbicke hratky Hepnarove ve vezeni, jeji utok na vezenskou psychiatricku a jeji obeseni na Pankraci, bylo by to dost perverzni!

D (Ne, 4. 11. 2012 - 13:11)

Faktem je, ze blahe pameti...Ta posledni veta mela spravne znit takto:Skryvani popravy pred zraky verejnosti, nerku-li dokonce uplne medialni zatajeni popravy po jejim uskutecneni, povazuji za zlocin.

D (Ne, 4. 11. 2012 - 13:11)

jestly tedy existuje tajemno...Faktem je, ze blahe pameti lesni vrah Kalivoda prohlasoval, ze ho k jeho lesnim vrazdam inspiroval "vnitrni hlas" Olgy Hepnarove. I wouldn't normally give a fuck. Nicmene, nekdo podnikavy by mohl zkusit zacit s vyrobou a distribuci nejakych hepnarnalii (upominkovych predmetu s hepnarovskou tematikou).Ale abych navazal na to, s cim jsem predtim zacal. Jsem sice odpurcem trestu smrti, ale mam za to, ze popravuje-li jiz nejaky rezim, ma moralni povinnost popravovat naprosto manifestne, verejne. Popravy pred zraky verejnosti, nerku-li dokonce uplne zatajeni popravy po jejim uskutecneni,povazuji za zlocin.

robot (So, 3. 11. 2012 - 23:11)

ježiši kdo je pro kristovy rány bastard koment. A kde je teď? Zasr.. Zlý bytorti ,to je tou vaší olgou .. Vrahoun ..

D (So, 3. 11. 2012 - 21:11)

Poprava Hepnarove v pankracke veznici probehla vice ci mene v souladu s tehdy platnymi predpisy o vykonu trestu smrti.Nehlede na to, komunisticke Ceskoslovensko jiste stalo pred moralni moznosti stanovit pro sve popravovane obecne, ci specificky pro Hepnarovou, podminky pro vykon trestu smrti i odchylnym zpusobem, nez jakym se trest smrti realne vykonaval.Je zajimave se nad tim, co bylo teoreticky ci technicky mozne, podrobneji zamyslet. Bereme-li existenci trestu smrti v komunistickem Ceskoslovensku jako hotovou vec, jake moralne technicke moznosti pro uskutecneni popravy Hepnarove mela tehdejsi zainteresovana mista?

D (Pá, 2. 11. 2012 - 14:11)

...Ano, to je opravdu vsestranne uzitecna site pro ty, kteri se o pripadu Hepnarova chteji neco dozvedet.Je pozoruhodne, ze podle autora zminene website neni v oficialnim protokolu o poprave Hepnarove ani slovo o jakekoli jeji renitenci pri tomto aktu.Vskutku, Hepnarova delala vse pro to, aby byla popravena, jeste pred samotnym najetim. Dusledne se postarala, aby meli vsichni zainteresovani cerne na bilem, ze dane najeti bylo umyslne a predem naplanovane. Pri procesu u Mestskeho soudu v Praze o trest smrti sama zadala. Ponekud jinak se sice chovala pozdeji, pod natlakem sve matky a advokata Topice, ale nic nenasvedcuje tomu, ze projevovala jakykoli eminentni zajem o sve preziti v dobe sveho uvezneni; bylo by to ostatne spise na povazenou, kdyz o zivot v koexistenci s lidmi ve druhe polovine 20. stoleti nestala ani tehdy, kdyz jeste zila "na svobode". Rodina, ve ktere vyrostla, i sirsi spolecnost, ve ktere zila, v ni vyvolavaly pocity hnusu, opovrzeni a nenavisti. Pokud ji jeji soucasnici a krajane nebyli schopni vice ci mene motivovat ke snaseni prikori z jejich strany, k tolerovani zivotu kazdeho z nich, a zajmu o zivot v cum grano salis mirovem souziti s nimi, je jen prirozene, ze ji v tomto smeru prilis nepridali ani jeji bachari, vysetrovatele, vezenska psychiatricka ci k lesbickym hratkam naklonene spoluvezenkyne, jez na ni zaroven ochotne donasely vysetrovatelum.Jeji pocit zhnuseni a nenavisti vuci lidem byl asi opravdu tak silny, ze ji dokonce ani pud sebezachovy aktivovany tesne pred obesenim nebyl schopen vybudit k jakymkoli znatelnejsim obrannym reakcim ci hysterickym scenam.

Drsný...! (Ne, 9. 9. 2012 - 21:09)

http://www.pantharei.estranky.cz/clanky/12.3.1975-a-co-bylo-pak.html

D (Ne, 9. 9. 2012 - 12:09)

Ale ted trochu vazneji. Jak z...A na prvni radku predchoziho prispevku jsem samozrejme chtel mit "Cilkovy knihy".

Reklama

Přidat komentář