Řasy chlorella - kompletní zdroj živin
Bílkoviny chlorelly obsahují 19 aminokyselin, včetně všech esenciálních. Tyto bílkoviny jsou srovnatelné s živočišnými bílkovinami, obsahují pouze méně metioninu. To však může být výhoda při některých typech rakoviny, které potřebují methionin pro svůj růst. Chlorella je obvzlášť bohatá na lysin, což je aminokyselina, která chybí ve stravě bohaté na pšenici a její nedostatek se může projevovat sníženou imunitou a tvorbou oparů. Pro svůj bohatý obsah bílkovin by měla chlorella být potravinovým doplňkem všech vegetariánů.
Obsah nenasycených mastných kyselin příznivě reguluje hladinu cholesterolu v krvi.
V chlorelle hojně obsažený betakaroten (10x větší množství než v karotce) svými antioxidačními účinky chrání buňky před působením volných radikálů.
Vysoký obsah zeleného barviva - chlorofylu - příznivě působí na detoxikaci střev, omezuje růst škodlivých bakterií a společně s vlákninou buněčných stěn podporuje střevní peristaltiku.
Má v sobě vysoký obsah vitamínu B12, který často chybí striktním vegetariánům.
Z minerálů jsou v této řase bohatě zastoupeny především vápník, hořčík, železo, zinek a jód.
Specifická struktura buněčných stěn je schopna na sebe navázat těžké kovy a odvést je z těla.
Řasy chlorella by do svého pravidelného jídelníčku měly zařadit všichni ti, kdo mají zájem o své zdraví.
Komentáře
máte někdo zkušenosti s užíváním chlorelly? Jaké jsou její účinky? Případně s jakým výrobcem máte zkušenosti?
- Odpovědět
Pošli odkaz