Masné výrobky oficiálně zařazeny mezi karcinogeny
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, totiž došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.
Zpráva WHO rovněž uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 procent. “Riziko, že jedinec onemocní kolorektálním karcinomem kvůli konzumaci zpracovaného masa je nadále nízké, ale toto riziko se s množstvím zkonzumovaného masa zvyšuje,“ upozornil zástupce IARC Kurt Straif.
Červené maso, tedy hovězí, jehněčí a vepřové, podle odborníků z WHO rovněž může způsobovat rakovinu, kvůli neexistenci prokazatelných důkazů ale zatím figuruje na seznamu “lehčích“ karcinogenů.
Na takzvaném seznamu 2A je kromě masa například herbicid glyfosát (Roundup).
Zdroj: ČTK
Komentáře
Hlavně třeba Poličan,Herkules,Křemešník a další. Vůbec to už nekupuji.
Jinak by mě taky zajímalo,jakým podivným způsobem se zjišťují tyhle poznatky,jako třeba ,že pití 2 limonád denně/nejspíš je myšleno 3dcl asi/,způsobuje selhání srdce.Proč zrovna limonád a ne jiných sladkých nápojů.Fakt by mě zajímali podrobnosti takového debilního výzkumu.
Asi by bylo nejlepší nejíst a nepít nic a vzít to "zkratkou".Ale kdo by na ty debily dělal?
Když si vezmu, že k snídani jsem měla celozrnný rohlík se sýrem (špatně) a jablko (dobře, z vlastní zahrady, žádný postřik, jen déšť), k svačině bílý jogurt (asi špatně), k obědu krůtí plátek na houbách s rýží (špatně), k večeři lososa se zeleninou (zase špatně),....tak si myslím, že můžu klidně dlabat bůček a slaninu a je to úplně jedno.
- Odpovědět
Pošli odkaz