Zdravé sladkosti bez cukru: Meruňková zmrzlina bez cukru
Ingredience na 2-3 porce:
400 g očištěných, vyloupaných, zralých meruněk
100 ml vody
80 g sušeného sójového nápoje s příchutí vanilky
1 vrchovatá lžíce sušené bylinky stévie + 200 ml vařící vody
6 kapek pomerančového aromatického oleje pro vnitřní užití
Postup:
Kvalitní meruňky omyjeme, vyloupeme, odvážíme a vložíme do kastrolu. Podlijeme je 100 ml vody a dáme je dusit.
Mezitím si připravíme výluh ze sladké bylinky stévie. Jednu vrchovatou lžíci sušené bylinky stévie zalijeme 200 ml vařící vody a necháme cca 5 minut odstát a poté scedíme.
Meruňky dusíme asi 6-8 minut do měkka, až se přidaná voda téměř vydusí. Podušených meruněk nám zůstane opět asi 400 g. Prochladlé rozvařené meruňky vyklopíme do mixéru na koktejl a rozmixujeme. Při mixování přidáme 200 ml výluhu ze stévie a sušený sójový nápoj s příchutí vanilky.
Nakonec přikápneme 6 kapek pomerančového aromatického oleje pro vnitřní užití, který krásně zvýrazní ovocnou vůni zmrzliny.
Rozmixovanou meruňkovou kaši nalijeme do umělohmotné krabičky, přikryjeme víkem a dáme zmrazit. Před podáním krabičku jenom nahřejeme pod tekoucí horkou vodou, zmrzlinu vyklopíme na prkýnko a nahřátým nožem nakrájíme úhledné kostky.
Servírujeme v pohárech. Je-li zmrzlina hluboce zmrazená, lehce se ojíní a můžeme si ji vychutnávat delší dobu.
Poznámka
Tato krásně žlutooranžová zmrzlina je velice dietní, bez bílého cukru a tučné smetany. V těle nekvasí a je vhodná i pro oslabenou slinivku. Její trávení nečiní problémy také vzhledem k tomu, že meruňky byly podušené. Chuťově není zmrzlina přeslazená, je jenom sladká a spíše lehce pikantní a velmi osvěžující.
Meruňky jsou velmi důležité v naší výživě v jakékoliv podobě. Obsahují velké množství antioxidantu betakarotenu, draslíku, křemíku, bóru a organického železa.
Pozor na možné podráždění slinivky studeným.
Zdroj: Alena Mokrá - Vaříme zdravě bez cukru, nakladatelství Computer Press
Komentáře