Čechům chybí nejvíce železo, zinek a vitamin C
Český jídelníček dodává lidskému tělu 40 až 50 miligramů vitaminu C denně, německý 120 až 160 miligramů a švédský zhruba 180 miligramů. Rozdíly jsou dány nejenom spotřebou zeleniny a ovoce, ale i tím, že výrobci v některých zemích přidávají vitamin C do řady potravin, zejména do nápojů a do uzenin. Uzenáři to však nedělají z ohledu na zdraví strávníků, ale protože vitamin C funguje jako antioxidant a salámy vypadají báječně růžově.
Na dostatečný příjem vitaminu C by měli myslet zejména kuřáci. Každá cigareta je připraví o takové množství vitaminu C, že by ho měli nahradit například jedním kiwi.
Vitamin C zvyšuje nejen odolnost proti chřipce, ale může podle Richtera působit i jako doping pro lidi, kteří například potřebují být dlouho do noci fit ve zkouškovém období.
Třetina české populace má značný nedostatek železa. Železo je obsaženo mimo jiné v červeném mase, jehož spotřeba klesá. Dříve lidem pomáhalo to, že se mléko svařovalo v železňácích.
Češi mají také velký nedostatek zinku, protože nejedí v dostatečném množství potraviny, které ho obsahují, jako jsou zejména ryby, ořechy, fazole a hrách.
Zinek i vitamin C umějí zablokovat vstřebávání olova do lidského organismu. Proto je doplnění hladiny zinku podle Richtera důležité především pro těhotné ženy.
Jitka Klejnová - ČTK
Potravinové doplňky s vitamínem C - (revoluční forma EsterC nedráždí žaludek) naleznete zde
Potravinové doplňky s organickým (nedráždí žaludek) železem naleznete zde
Potravinové doplňky se zinkem - (nejvstřebatelnější je organicky vázaný zinek) naleznete zde
- Odpovědět
Pošli odkaz