Reklama

Málo cholesterolu prý zvyšuje riziko Parkinsonovy nemoci u mužů

Jestliže vysoké množství cholesterolu v krvi přináší riziko srdečních a cévních onemocnění, pak jeho příliš nízká hladina pro změnu hrozbu Parkinsonovy choroby, a to hlavně u mužů. Uvádí se to v nejnovější studii amerických vědců.

Tým výzkumníků z univerzity v Severní Karolíně na setkání sdružení amerických neurologů v kalifornském San Diegu předložil studii, která tento názor prý potvrzuje. Vědci zjistili, že u mužů s hladinou LDL, čili takzvaného špatného cholesterolu, nad hodnotou 135 je riziko Parkinsonovy choroby šestkrát nižší, než u mužů s hladinou mezi hodnotami 91 a 135. Při hodnotách pod 91 bylo riziko čtyřikrát vyšší.


Doktor Xuemei Huang hledá vysvětlení například v tom, že cholesterol pomáhá tělu zbavovat se toxinů, které mohou být jedním ze spouštěcích mechanismů pro vznik Parkinsonovy choroby. Vliv také může mít role cholesterolu jako předstupně pro hormonální či chemické modulátory zapojené různým způsobem do fungování centrálního nervového systému.


Překvapivým zjištěním přitom je, že vypočtené riziko je u mužů dvakrát vyšší než u žen. Jedním z vysvětlením tohoto statistického rozdílu může být to, že hladina LDL cholesterolu stoupá u mužů zhruba do věku 65 let, zatímco u žen do 75 let. Potom se ale množství cholesterolu propadá a výskyt Parkinsonovy choroby se množí.


Podle Huanga studie přinejmenším ukazuje, že by se u osob v důchodovém věku mělo například opatrněji nakládat s léky snižujícími hladinu LDL na "optimální" hodnotu s ohledem na zvýšené riziko Parkinsonovy choroby.


Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama