Reklama

Sloučenina celeru zastavuje růst 87% karcinomu pankreatu in vitro

Řapíkatý celer je bohatým zdrojem flavonoidu luteolinu, u kterého bylo ve studii prokázáno, že inhibuje až 87% ze slinivkových nádorových buněk tím, že vypne schopnost vyrábět mastné kyseliny, které rakovinné buňky potřebují k přežití.

Luteolin byl účinnější než resveratrol, quercetin, a dokonce i experimentální umělá droga!

Luteolin je silný antioxidant, u kterého byl prokázán účinek proti několika druhům nádorových buněk včetně rakoviny prsu, rakoviny prostaty, rakoviny plic, leukémie, rakoviny kůže, rakoviny jater a dalších.

Ačkoli nejsou žádné studie týkající se spotřeby celeru k riziku vzniku rakoviny slinivky břišní, populační studie ukázaly, že konzumace 40 g  celeru týdně (nebo pažitky), může snížit riziko rakoviny tlustého střeva o 84%, 80 g týdně může snížit riziko rakoviny jater o 70%, a 200 g týdně mohou snížit riziko rakoviny plic o 60%. To je docela působivé pro zeleninu, která je v podstatě bez kalorií!

Jedna porce celeru (2 střední stonky, nebo 80 g), poskytuje asi 1 mg luteolinu - což je více, než většina Evropanů nebo Američanů získá z celé své denní stravy.

Reklama

Pokud je to možné, zkuste si vybrat křehký, centrální řapík celer, protože obsahuje trojnásobné množství luteolin než vnější, silnější stonky.

Mezi další dobré zdroje luteolinu patří byliny tymián a petržel, stejně jako brokolice, paprika, zelí, mrkev a jablka.
Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22754424

Reklama

Komentáře

Reklama