Reklama

Nebezpečná je konzumace okysličeného cholesterolu

V jaké míře je lidský organismus zatížen cholesterolem, závisí především na jeho chemické formě. Cholesterol se okysličuje tehdy, když dostane do kontaktu s kyslíkem a je označován názvem okysličený cholesterol. Američtí lékaři objevili, že okysličený cholesterol je dvojnásobně nebezpečný než "normální" a že zvláště tento způsobuje arteriosklerózu.
Pokud se cholesterol zahřívá, zvláště při pečení, smažení nebo grilování, dochází k oxidaci. Tyto postupy tepelné úpravy pokrmů byste měli používat jen zřídka.

Okysličený cholesterol je obsažen v hamburgrech, polévkách v prášku, pudinkovém prášku, tedy v přípravcích, které jsou vyráběny sušením, nebo v majonéze.

 

Okysličený cholesterol vzniká tehdy, pokud jsou potraviny bohaté na cholesterol, jako například maso nebo vejce, sušeny a přicházejí do kontaktu s kyslíkem. 


Potraviny v čerstvém stavu nevykazují takové procento okysličeného cholesterolu. 

 

Také při průmyslové výrobě mléčného prášku sušením dochází ke vzniku okysličeného cholesterolu. To je také jeden z důvodu, proč jsou připravované pokrmy mnohem zdravější než hotové výrobky, které obsahují vaječný nebo mléčný prášek.


Nedoporučuje se také příprava jídel v mikrovlnných troubách, neboť i zde dochází k tvorbě okysličeného cholesterolu.


Zdroj: K. a R. Possin - Základní kniha zdravé výživy, nakladatesltví Fontána

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama