Reklama

Tradiční čínská medicína ve světě a u nás - WHO ji podporuje, ČLK označuje za šarlatánství

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala a zahájila Strategii WHO pro tradiční a komplementární (alternativní) medicínu na období 2014-2023, kam zahrnuje i tradiční čínskou medicínu.

Cílem strategie je podpořit členské státy při vytváření proaktivních politik a provádění akčních plánů, které posílí úlohu, kterou hraje tradiční medicína při udržení zdravého obyvatelstva a  bezpečně ji integrují do zdravotnických systémů tam, kde se to hodí, zejména v prevenci a při léčbě chronických onemocnění. WHO tuto strategii vypracovala v reakci na usnesení Světové zdravotnické organizace o tradiční medicíně (WHA62.13).

- Světová zdravotnická organizace (WHO) též  začlení kapitolu o tradiční čínské medicíně do 11. vydání mezinárodní klasifikace chorob.

- Tradiční lékařství, které v Číně hradí zdravotní pojištění a je levnější než západní léky, představuje asi 25 procent čínského vnitřního farmaceutického trhu.

- Principy tradičních čínské medicíny jsou nyní běžně používány v Číně, Japonsku, Korejské republice i Singapuru. Země jako Singapur se snaží integrovat to nejlepší z tradiční a moderní medicíny. Místo toho, aby hledaly jen rozdíly mezi tradiční a moderní medicínou, se snaží zaměřit na ty oblasti, kde se obě sbližují a pomáhají řešit jedinečné zdravotní problémy 21. století.

Reklama

- V Německu byla klinika tradiční čínské medicíny otevřena již v roce 1991 ve městě Bad Kötzing.

- Tento druh medicíny je možné v Evropě studovat na univerzitách v Německu, Británii, Irsku či na Maltě.

- Francouzská farmaceutická společnost Pharnext se předloni spojila s jednou z hlavních čínských farmaceutických skupin vyrábějících tradiční léky Tasly. Obě společnosti vymýšlejí systém umělé inteligence, který by umožnil zjistit, jak tradiční léky fungují.

- Ve Spojených státech Tasly již roky usiluje o schválení léku Dantonic na bázi kořenů šalvěje a jednoho druhu ženšenu, který je od roku 1993 v Číně povolen pro léčbu angíny pectoris.

- Některé země přijaly zákony o regulaci tradiční medicíny, například v Indonésii je jedinou akceptovatelnou metodou jejího aplikování akupunktura.

- V Praze byla již v roce 1990 založena škola tradiční čínské medicíny. Postupy čínské medicíny využívají například Lázně Bohdaneč, léčbu čínskou medicínou zvažuje i nemocnice v Jihlavě. Poradna tradiční čínské medicíny byla letos v lednu otevřena v Sanatoriích Klimkovice nedaleko Ostravy.

- Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové funguje od září 2015 Centrum tradiční čínské medicíny (TCM), které končí k 28. únoru 2019. Podle mluvčího nemocnice Jakuba Sochora legislativa neumožňuje další působení čínského specialisty TCM v hradeckém zdravotnickém zařízení. Královéhradeckým centrem prošly 3000 pacientů, jimž specialisté pomáhali především s různými typy chronické bolesti. Nabízeli metody prevence, vyšetření a léčby tradičního čínského lékařství, například akupunkturu.

- V posledních letech se o nemocnici hovořilo také v souvislosti s klinikou čínské medicíny, která měla vzniknout v nemocničním areálu. Tento projekt však padl. Kliniku za 300 milionů korun měla zaplatit čínská společnost CEFC prostřednictvím Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny.

- Terapeuti tradiční čínské medicíny měli být oficiálně zařazeni mezi nelékařské zdravotnické obory, které lze studovat. Z novely je ale poslanci při projednávání vyřadili. Čínskou medicínu, která není hrazena pojišťovnou, bude upravovat připravovaný zákon o léčitelích.

- Zájemci o metody TCM se budou moci od března obrátit na vedoucího centra Františka Musila, který bude nadále poskytovat akupunkturu, nebo mohou kontaktovat Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ v Praze. "Jsme připraveni zájemcům o TCM poskytnout informace o možnostech léčby metodami TCM v České republice," uvedl zakladatel fondu Jan Hovorka. Fond má smlouvu o mezinárodní spolupráci s nemocnicí v Šanghaji, která je garantem centra TCM.

- Tradiční čínská medicína je soubor metod prevence, vyšetření a léčby, které vychází z tradičního čínského léčitelství starého téměř 5000 let. Při léčbě jsou využívány různé postupy, například akupunktura, bylinky, baňkování, masáže, cvičení či pacientům bývá upravena životospráva.

- Zařízení zabývající se metodami tradiční čínské medicíny u nás velmi nepřátelsky kritizuje Česká lékařská komora. Její prezident Milan Kubek označil tuto medicínu za šarlatánství. "Jde o šarlatánství, podvodníci budou vždy a lidská hloupost, ale i zoufalství jsou také věčné. Takzvaná tradiční čínská medicína je kšeft několika lidí napojených na čínské kruhy," uvedl před časem Kubek, který kritizoval otevření ambulance této medicíny v královéhradecké fakultní nemocnici. V této souvislosti také uvedl, že lékařská komora doporučuje všem pacientům medicínu založenou na důkazech.

Autor: MK Zdroj: ČTK, WHO

 

 

Reklama

Komentáře

Vlastimil (St, 27. 2. 2019 - 12:02)
Pokud hlupák něčemu nerozumí, tak to zakáže. A pokud se nechá zkorumpovat chemickou loby tak je to totéž. Na lidech u nás nezáleží - jen když to sype. A přírodní léčba tolik nevynáší.
Martin (St, 27. 2. 2019 - 14:02)
1/ Kolik příznivců tzv. "Tradiční čínské medicíny" ví, že se jedná o běžnou zkušenostní léčbu bylinkami, jaké jsou známy na celém světě? I naše babičky znaly heřmánek, pelyněk, atd. atd.... Na něco to pomáhá, na něco nikoli.
2/ Kolik příznivců tzv. "Tradiční čínské medicíny" zná okolnosti jejího objevení na našem trhu? Mao-Ce_Tung nezvládal komunistické zdravotnictví a tak prohlásil, že se číňané budou léčit tradičními bylinkami. Po pádu tvrdého komunismu si však číňané mohli dovolit ty "ošklivé chemické západní" (ale účinné) léky a solidní lege artis medicínu. Jejich farmaceutické firmy tak ztratily domácí trhy. Žádný problém. Zblblí bohatí evropané jejich produkty klidně koupí. Stačí trochu esoterického marketingu :-)
Monika (Čt, 28. 2. 2019 - 09:02)
1) Tak TČM není pouze léčba bylinkami - fytoterapie, ale velká část této léčby zahrnuje i akupunkturu, výživu a cvičení. Máte pravdu, že i u nás měla fytoterapie v minulosti velkou tradici, bohužel v současnosti zde není kromě pár léčitelů žádný oficiální léčebný systém, kde by byla fytoterapie našimi bylinami používána ani není fytoterapie vyučována na medicíně. Chybí u nás celostní systém, kde by byla využívána k léčbě a zejména prevenci zdravá strava, byliny a pohyb.
2) Vzhledem k tomu, že TČM má tradici tisiců let, tak bych do toho komunisty nezatahovala. Ezoterického marketingu jsem si zrovna u TČM nikdy nevšimla, ale byla bych pro, kdyby každá země vycházela z tradic své tradiční přírodní medicíny jako doplnění klasické medicíny při prevenci nemocí a léčbě chronických nemocí. Ono není dobré, když se něco zpopularizuje na celém světě a pak je po tom taková poptávka, která nemůže být uspokojena bez toho, aby to zákonitě vedlo k ničení životního prostředí i snížení efektivity léčby.
Martin (St, 27. 2. 2019 - 14:02)
Re: Vlastimil:
Skutečnost je taková, že výrazně více vynáší výroba homeopatik a "přírodních" doplňků. Stačí si dohledat údaje. Tyto preparáty nepodléhají zákonům vztahujícím se na skutečné léky. Nemusí se testovat. K jejich výrobě postačí dodržet běžná hygienické zákony pro potravinářskou výrobu. Nemusí probíhat žádný výzkum. A hlavně se nemusí prokazovat jejich účinnost.

Pokud Vám leží v žaludku něčí zisky, tak tak by Vaším cílem měli být právě dovozci čínské medicíny a prodejci cukrových pilulek.
Filip (Čt, 28. 2. 2019 - 09:02)
Zdravím Vás pane Martine.
Pan Samuel Hahnemann pracoval s něčím, co stále dnešní člověk, obzvláště Slovan, nechápe a popírá. Jeho práce založena na pozorování chování určitých bylin v organizmu je krásná. Jeho následovníci jsou kapacity své doby. Vy jste zřejmě člověk omezený, ovečka. Omlouvám se, za upřímnost. Člověk, který sleduje souvislosti chápe, že nejsme jen stroje ze kterých něco odříznete nebo přišijete. Jsme celek, který pracuje na několika synchroních principech. Těmto principům se věnuje i TČM. Dokonce zakladatel, Vámi oblíbené medicíny, Hippokratés pracoval s takzvanými živly jako je oheň, vzduch, voda a země. Pracoval s mnoha prvky takzvané alternativní medicíny. Pro mě je vzorem. Jenže dnešní konzumní svět ničí vše co dlouhodobě přináší málo peněz. Čili myšlenka celostní medicíny narušuje harmonický chod farmaceutického lobbi. A tam je spousta peněz. Také si můžete dohledat a zjisti jaké benefity nabízejí farma společnosti. Pokud nemáte lidské hodnoty, budete nadšený.
Rád by se rozepsal. Budu však končit a shrnu to.
Preventivní léčba je základ. Čili alternativní medicína je důležitý prvek života. V případě zničení zdraví chemií ať z potravy, vody či vzduchu, které si sami ničíme, musíme podat chemický preparát. Ten používá nosné médium chutnající mnohem hůře než nasládlé homeopatikum.
Je vždy třeba použit zdravé pozorování. Na vážně stavy, dlouho zanedbaného zdraví, je třeba chemie. To je problém každého jedince. Na prevenci se dnes nemyslí. Hlavně, že auta kontrolujeme pravidelně.
Přeji Vám pane Martine klidnou cestu poznání. Ne zaujatosti. Život je rozmanitý a krásný. Je to dar. Nehádejme se. Ten kdo chce svobodně využívat těchto směrů, má na to výhradní právo. Člověk je svobodný.
Opatrujte se. S úsměvem Filip.
Libby (St, 27. 2. 2019 - 17:02)
Jako v mnoha jinych vecech jdou Cesi opet proti proudu. V zahranici jsem vystudovala celostni medicinu a je zajimave, ze akreditaci muzu dostat prakticky ve vsech zemich na zapad od nas, ale u nas a na vychod od nas ne. Krome Estonska a Lotysska.
verka (St, 27. 2. 2019 - 20:02)
Pan ředitel Kubek ze ZBYTEČNÉ ČLK zřejmě ještě pomoc klasických felčarů nepotřeboval, jinak by nic tak pitomého nemohl tvrdit. Přeju mu velice brzskou zkušenost, aby mluvil jinak, tj. aby něco prohlašoval se znalostí věcí a neovlivněn mamonem. Naše klasické zdravotnictví ruku v ruce s úplatnými a nenažranymi pány dochtory- veledůležitými neuměly je hrob všeho normálního. A omlouvám se těm několika ještě z těch opravdických lékařů duší i srdcem, kteří vzhledem k věku bohužel musejí odcházet do důchodu.
Omyl (Čt, 28. 2. 2019 - 12:02)
TČM není léčba bylinkami za pár peněz. Vynáší miliardy pro její lobby. Nosorožčí rohy, tygří orgány medvědí žluč a další produkty jsou placebo lékem na všechno a mohou je zaplatit jen ty nejbohatší.
Martin (Čt, 28. 2. 2019 - 14:02)
Pane Omyle pozor !!! Teď se do vás pustí, chi, chi....Farmaceutická lobby totiž zločinně vydělává a ukradené peníze cpe do programů na ubližování dětem a ničení životního prostředí. Kdežto dobrá TČM lobby účtuje peníze jen s nejvyšším odporem, její protagonisté bydlí v paneláku 1+1 a veškeré výdělky dávají s radostí každému na potkání.......
Zdenek (Čt, 28. 2. 2019 - 17:02)
@Martin

a jak se testuji tradicni zapadni leky? Zfusovanou studii za miliony, v ktere se pomlci o vedlejsich ucincich a o tom, ze vlastne tento lek nic neleci?
Omyl (Čt, 28. 2. 2019 - 20:02)
Když v zubu máš zánět, necháš si ho vytrhnout u kováře nebo jdeš k doktorovi pro ATB?
M. (Pá, 1. 3. 2019 - 11:03)
Toto není dobrý příměr. Pokud by v nějaké oblasti nebyl zubař, tak vytrhnutí zaníceného zubu od kohokoliv by vám mohlo zachránit život. Jinak samozřejmě člověk s akutním problémem jde většinou k lékaři. Klasická medicína umí efektivně léčit akutní onemocnění, úrazy, umí zázraky s náhradou poškozených tkání... Bohužel prevence se zredukovala na časný záchyt onemocnění. Tradiční medicíny se více zaměřují na předcházení onemocnění a u chronických nemocí často poskytují levnější alternativní terapie. Ono je skvělé, že dnes dokážeme nahradit transplantací např. paracetamolem (běžným protizánětlivým a horečku snižujícím lékem) poškozená játra, ale tato transplantace je velmi finančně nákladná a nese sebou další rizika pro pacienta. Určitě je vhodné tomuto předcházet a snažit se, aby těchto případů, kdy dochází k selhání orgánů a lidi bez náhrady nemohou žít, bylo co nejméně. A na tom by mohla tradiční a moderní medicína spolupracovat. Daly by se tím snížit finanční náklady na léčbu a aspoň by zůstávalo více prostředků na opravdu závažná onemocnění.
Omyl (Pá, 1. 3. 2019 - 13:03)
Nejlepší prevence je vymýcení nemoci očkováním, jako třeba pravé neštovice. To se žádným bylinkářům nepodařilo.
Tom (Pá, 1. 3. 2019 - 13:03)
Vymýtit cukrovku, alergie, autoimunní onemocnění, rakovinu, onemocnění srdce a cév, nervové choroby, duševní choroby, astma atd. očkováním nelze. Ani všechny infekční choroby nejde v současnosti vymýtit očkováním. Nemocí je tolik, že bychom se uočkovali (kdyby to fungovalo).
Tony (Pá, 1. 3. 2019 - 13:03)
To, že je WHO zkorumpovaná kde kým, je všeobecně známé.
Šárka (Pá, 1. 3. 2019 - 18:03)
už vidím, jak tradiční léčitelé celého světa korumpují WHO :D :D :D
děda75 (Čt, 28. 2. 2019 - 05:02)
Naprostá většina nemocí neexistuje, včetně mnoha nejtěžších, i včetne mnoha tzv. dědičných. Jde jen o následky nedostatečné nebo vadné výživy. Stačí výživu napravit, s potřebným zdůrazněním toho co nejvíc chybělo. Urychlit to lze vhodnými bylinami nebo jinými alternativními způsoby, zadarmo nebo skoro zadarmo. Pokud ovšem nejde o velmi pokročilé stavy s již nevratnými poškozeními orgánů.
Pokud je ale potřeba rychle potlačit příznaky, případně navíc k tomu přidat nějaké nežádoucí účinky, k tomu jsou evidentně nejlepší standardní patentovaná léčiva.
Příklad. ----- https://www.uspesna-lecba.cz/roztrousena-skleroza/ -----
To co se popisuje zde mám nezávisle a ve velmi zjednodušené podobě před asi 15 lety ověřeno na sobě.
Reklama