Reklama

Aromaterapeutická ochrana před chřipkou

Nejúčinnější je prevence a ochrana při prvních příznacích. Aromaterapie však dokáže pomoci i při rozličných symptomech, které provázejí chřipková onemocnění.

Prevence:

Éterické oleje potírají bakterie a viry, což je velmi důležité v zimních měsících, kdy chřipka způsobuje, že se jedna po druhé poroučejí celé kanceláře. Kdyby už jen z toho důvodu šéfové investovali do pokojových odpařovačů a několika protivirových olejů, investice by se jim během jednoho týdne vrátila. Vynikající kombinací by byla směs ze stejných dílů levandule a grapefruitu - levandule je antibiotikum s mírnými protivirovými vlastnosti a zároveň vytváří klidnou a pokojnou atmosféru, zatímco grapefruit čistí zatuchlý vzduch a působí povzbudivě, abyste při kancelářské práci neusnuli. Společně voní skvěle, jsou příjemné skoro každému, zlepšují soustředění a podporují inspiraci.

Používání éterických olejů do odpařovačů a aromalamp se kromě kanceláří může uplatnit i v domácnostech a všude tam, kde dochází k shromažďování více osob a tudíž hrozí nebezpečí infekce - čekárny ordinací, mateřské školky, školy, obchody a podobně. Do aromalamp a odpařovačů se v době chřipek nejvíce hodí éterické oleje s protivirovými a protibakteriálními účinky jako eukalyptus, timián lilalol, levandule, skořice a lemongras (citronová tráva), dobromysl (oregano).

Ochrana při prvních příznacích:

Reklama

Pokud je vám zima, chvějete se a cítíte, že "na vás něco leze", dejte si teplou koupel s těmito éterickými oleji: Čajovník 5 kapek, levandule 2 kapky, tymián lilalol 2 kapky. Po koupeli si namasírujte celé tělo touto směsí: Čajovník 2 kapky, eukalyptus radiata 3 kapky - naředit v 1 čajové lžičce rostlinného oleje nebo v 1dcl mléka. Po koupeli si lehněte do postele. Ložnici vystříkejte směsí tymiánu a levandule, případně použijte některou z pokojových metod.

Hodně pijte a připravte si speciální léčivý nápoj: kapku níže uvedené směsi přidejte do čajové lžičky medu a nařeďte v šálku horké vody. Pomalu popíjejte. Levandule 2 kapky, hřebíček 1 kapka. Další možnost je smíchat tyto éterické oleje a používat 1 kapku do nápoje. 

Přehled éterických olejů, které se mohou uplatnit při ochraně před chřipkou:

Čajovník (tea tree), Melaleuca alternifolia Australský čajovník má údajně stokrát vyšší antiseptické účinky než kyselina karbolová  a přesto není pro lidi jedovatý. Má pozoruhodné protibakteriální, protivirové a protiplísňové vlastnosti.

Máta peprná, Mentha piperin -Výborně podporuje trávení, působí příznivě na dýchací ústrojí a krevní oběh, má protizánětlivé a antiseptické vlastnosti. Díky tomu se s úspěchem používá při zažívacích potížích, nadýmání, zápachu z úst, chřipce, nachlazení, křečových žilách, bolestech hlavy a migrénách, podráždění kůže, revmatismu, bolesti zubů a únavě.

Rozmarýn, Rosmarinus officialis- Rozmarýn působí jako tělesný a duševní stimulant. Proto je tento éterický olej vhodný nejen do ranní koupele a na ošetření všech svalových potíží, ale i do koupele po dlouhém, únavném dni. Antiseptický rozmarýnový olej se používá na namožené svaly, ale také při revmatismu, artritidě, depresi, únavě, potížích s pamětí, migréně, bolestech hlavy, kašli, chřipce a cukrovce.

Tymián, Thymus vulgarit ct linalol Existuje několik typů tymiánového éterického oleje - některé lze bezpečně použít v každé situaci, jiné nikoliv. Tymián má výrazné protivirové, protibakteriální, antiseptické a diuretické vlastnosti a měl by být používán velmi opatrně. Nadměrné užívání může stimulovat štítnou žlázu a lymfatický systém. Tymiánový olej se nesmí nanášet na kůži neředěný a s výjimkou chemotypu lilalol není vhodný pro děti. Díky výrazným protivirovým účinkem je tymián nepostradatelnou součástí domácí lékárničky. Při chřipce je vynikající do aromalampy. Také napomáhá odvádění toxických látek z těla.

Eukalyptus (blahovičník) Eucalyptus radiata V létě ochlazuje a v zimě zahřívá organismus. Má protizánětlivé, antiseptické, antibiotické, diuretické, analgetické a deodorační účinky. Výzkum prokázal i působení proti virům. Nejvíce je znám svými účinky proti kašli a rýmě, ale stejně efektivně působí při zánětu močového měchýře, kandidóze, cukrovce a spálení po slunci.

Levandule, levandula angustifolia Levandulový olej je přírodní antibiotikum, antiseptikum, antidepresivum a sedativum, působí detoxikačně a povzbuzuje imunitní systém.

Pozn. redakce - k léčebným účelům lze využívat pouze éterické oleje v lékopisné kvalitě např. od firmy Nobilis či ATOK, pozor na syntetické náhražky éterických olejů

Zpracováno dle knihy Valerie Ann Wordwood - Voňavá lékárna, nakladatelství One woman press

Reklama

Komentáře

Jarda (So, 10. 10. 2009 - 15:10)
Je to velmi vystihujici a poucne, bohuzel
mnoho lidi si nedaji tu praci s tim, aby
se zabyvali prevenci. Radeji kychaji, chrchlou, kaslou a prskaji kdekoliv, zejmena na vetsich shromazdenich lidi, v tramvaji, autobusu apod. Uz radu let je
zrejme, ze si kazdy dela co chce, zmizela
z naseho zivota disciplina, tudiz nemuze
byt ani moralka. Kdopak to napravi ? My
sami tezko, bude to muset udelat tak jako
v historii nekdo druhy - prijde vlna z Asie ? Nebo zase nejaky Dzingischan ?
Káťa (Po, 12. 10. 2009 - 18:10)
Tak to zní opravdu "voňavě", ale moc se mi tomu nechce věřit. Pro zlepšení nálady jsou vonné oleje určitě příjemné, ale já jsem teda zkusila brát Wobenzym a musím říct, že mě příjemně překvapilo, že jsem chřipku kolující rodinou vůbec nechytla.
poradca (Čt, 29. 10. 2009 - 00:10)
kvalitné prírodné éterické oleje vyrábané z čist.prírod bylín - zmrazované a lisované za studena má firma JUST.Má niekto dobré skúsenosti,ja ano.
Otakar Hobza (Čt, 2. 6. 2011 - 20:06)
Aromaterapie je dalším podvodem století. Nechápu jak někdo této pavědě založené na fikci může věřit. http://nadrevo.blogspot.com/2011/05/klamava-aromaterapie.html
Otakar Hobza (Čt, 2. 6. 2011 - 20:06)
Aromaterapie je dalším podvodem století. Nechápu jak někdo této pavědě založené na fikci může věřit.

Klamavá aromaterapie
Simona (Út, 17. 5. 2022 - 21:05)
S aromaterapií mám jen ty nejlepší zkušnosti. Pomáhá i ménu psovi s epilepsií. Ve světě je to mnohem více uznáváná metoda než u nás - viz. i článek zde na doktorce - https://zviratka.doktorka.cz/ve-francii-vyuzivaji-aromaterapii-i-u-skotu
Dana (Pá, 3. 6. 2011 - 07:06)
Aromaterapie je dalším...to není pavěda, pouze návrat k přírodě. Naši předkové hledali pomoc na neduhy především v přírodě, tak proč bychom nemohli my. Navíc nemyslím si, že jsme nuceni aromaterapii využívat, kdo chce používá, kdo chce nemusí. Na rozdíl od našeho úúúúžasného zdravotnictví, kde nás nutí k tomu, co vyhovuje farmaceutických firmám a lékařům. Já osobně aromaterapii užívám, mě a mé rodině to vyhovuje, olejíčky jsou součástí našeho života. A když nám pomůžou, tak proč od toho odcházet. Ale naše věc a můj názor...
Marie (Út, 12. 3. 2013 - 08:03)
to není pavěda, pouze...Presne tak, tuto zimu jsme preckali hlavne diky prevenci. Krome obecne znamych zasad osobni hygieny a vitaminu, hlavne etericke oleje z ravintsary, levanduli a Tea Tree
Mirka (Út, 12. 3. 2013 - 09:03)
Presne tak, tuto zimu jsme...Marie, to já si chřipku tuto zimu pěkně "vyžřala" :-) A co říkáte na zvyšování imunity pomocí probiotik? Tady http://www.symptomy.cz/priznaky/chripka jsem o tom četla, že na chřipku to pomáhá.
Marie (Út, 12. 3. 2013 - 11:03)
Marie, to já si chřipku...Mirko, proc ne, probiotika asi take maji neco. Ja obvykle se snazim nechodit moc mezi lidi, stravuji se rozumne +pouzivam vtamin C a aromaterapii, jak jsem jiz psala.
Tereza K (Út, 10. 4. 2018 - 15:04)
Ahoj decka, ja objednavam super veci aromalampy a ruzne vune do bytu z notina. :-)
ne (St, 11. 4. 2018 - 14:04)
Že by se virus chřipky zalekl nějaké vůně? To nefunguje. Spíš si posilujte imunitní systém otužováním a sportem. Ale mátové silice uleví při kašli.
Obrana (St, 11. 4. 2018 - 20:04)
Není chřipka útočí
Hanka (Čt, 20. 1. 2022 - 16:01)
Mám terapeutický olej rozmarýn - tymián a je moc příjemný. Každé ráno si ho vmasírovávám ve sprše na hrudník. Večer pak pro dobrý spánek terapeutický olej - levandulový. V aromalampě mám eukalyptový či mátový éterák.
Vera (So, 22. 1. 2022 - 21:01)
aromaterapie ne, stači laktobacily, vitamin D a omega 3.
Reklama